Fiskarsonen Göthe Karlsson var endast tio år gammal när hans mor dog.
Göthes far var storfiskare och hade ingen möjlighet att ta hand om fem barn, vilket gjorde att de blev utplacerade bland olika släktingar. Fiskaryrket gick i arv. Göthe och hans bröder Eskil och Allert skulle alla ägna hela sina liv åt yrket och försörjde familjerna med sill och räkfiske på Skagerack och Nordsjön, så långt bort som Island och Shetland.
Fiskarbröderna Karlsson var inte bara storfiskare, de blev också pionjärer i Bohuslän när de investerade i de gröna ståltrålarna Skogland och Skaftö. Moderna och bättre utrustade båtar som kunde lasta mer. Detta gjorde att Göthe och hans bröder även levererade fisk till både England och Tyskland. Det finns otaliga historier om Göthe, som aldrig drog sig för att ge sig ut i oväder. Till exempel när han 14 november 1963 låg vid Island och trålade sill när en vägg av vatten plötsligt kom mot båten.
Det visade sig vara en tsunamivåg som uppstod i sviterna från det vulkanutbrott som skapade ön Surtsey. Alla rutor i styrhytten på båten slogs ut av den enorma vågen, men alla ombord klarade sig oskadda. En ännu mer dramatisk händelse inträffade 19 år senare, 4 augusti 1982. Skogland fiskade nordost om Skagen när den 164 meter långa och 20 meter breda japanska tankern Fuyoh Maru uppenbarade sig och rammade Göthes båt.
Smällen var skoningslös! Hade tankern träffat båten en knapp meter mer akterut hade besättningen inte haft en chans. Nu hann samtliga ombord i stället räddas av fiskebåten Florön från Kungshamn. Sämre gick det för Skogland. Krossad och inget gick att rädda, men den japanska båten bedömdes som skyldig, vilket gjorde att Göthe kunde införskaffa en ny fiskebåt och fortsätta med sitt älskade fiske resten av livet.
Vi blickar ut över hamnen, och vågorna, och minnet av Göthe sköljer över oss när vi avnjuter en nyfångad fisk. Och ja, vi har trots incidenten japansk whisky i vår bar.