Från krögarens hjärta

Att bo i ett kustsamhälle är speciellt. Förr i tiden var det tufft att leva här och det har präglat kulturen. Som Blenda, hon var en riktig krutkärring. Med fyra barn och en gubbe som var ute på havet månadsvis var hon tvungen att ta hand om det mesta själv. Fruar, äldre och barn tydde sig till varandra – och den gemenskapen sitter kvar än idag.

Det är svårt att sätta fingret på , men en familjär stämning är nog det närmaste man kan komma. Det innebär att man tar hand om varandra, speciellt om någon råkar illa ut, då hjälps man åt.

Våra mormödrars kök var alltid öppet för byns barn och där vid grytorna föddes de smaker som präglar maten på våra restaurangers menyer än idag.

Mat, människor och råvaror, från Bohusläns skärgård.

För oss är årstiderna, säsongerna, starkt förknippade med vilka råvaror som finns att tillgå. Från våren då allt börjar om, när makrillen kommer tillbaka till kusten, till sommarens musslor och höstens mys med hummer och ostron i skenet av levande ljus.

Att vår krog har stort fisk- och skaldjursfokus är en självklarhet. Restaurangen ligger ju precis vid havet. Vi vill vara moderna men med rötterna i det klassiskt, franska köket och framförallt i våra egna rötter av bohuslänsk husmanskost. Vi använder gärna matlagningstekniker från andra kök och kulturer som den japanska tempurafriteringen eller citrusmarinering av fisk likt ceviche från Peru, men vi använder våra egna råvaror från regionen.

Färsk. Nysaltad stenbitsrom.

De kockar som kommer från andra delar av Sverige för att jobba här tycker att det är häftigt med vår närhet till råvarorna. Att vi hämtar räkorna direkt från räktrålaren Atlantic. Eller att vår fiskare Manfjärd, kommer in med färsk, nysaltad stenbitsrom från sjurygg han fiskat utanför Måseskär, direkt till köket. Det är bra att bli påmind om hur lyxigt det faktiskt är att inte alla restauranger har det så.

Drivkraften är att skapa arbetstillfällen här ute i kustbandet för att vi vill att människor ska kunna stanna kvar och leva här. Drömmen är att det ska vara en levande bygd, full av barn och framtidstro precis som när Allert Karlsson var liten på 1920-talet. Sen är det tillfredsställelsen från gästen. Om någon säger att de fått en härlig upplevelse hos oss så kan vi leva på det hur länge som helst.

Mat

Mat är för oss så mycket mer än en näringskälla. Det är tradition, minnen, kultur, och njutning. Bra mat med stark, lokal förankring är en central del av umgänget i våra liv och resultatet av många människors ansträngningar. Människor som vi hyser en enorm respekt för. Det är givetvis yrkesfiskarna – de som skapar förutsättningar för oss att servera fisk och skaldjur från Bohuslän. Men det är också våra kockar, servispersonal och diskare vars slit inte alltid får den uppskattning de förtjänar. Dessutom har vi nära samarbeten med några större leverantörer vilka vi absolut inte vill glömma.

Reine Patriksson