Superkämpen Efraimsson

Hulda föddes som Abrahamsson, men gifte sig 1911 med sin älskade Henrik och de tog tillsammans efternamnet Efraimsson efter Henriks pappa Efraim

Tillsammans byggde de sig ett hus, där barnen Hildur, Blenda, Karl-Albert, Evert och Folke föddes. Henrik arbetade som fiskare och tillbringade en stor del av sin tid till havs, medan Hulda tog hand om deras gemensamma hem och barn. Men på nyårsdagen 1924, när yngsta dottern Blenda bara var fem veckor gammal, avled Henrik i sviterna av en brusten blindtarm. Hulda blev tvungen att skaffa sig ett jobb och hamnade på Didriksons, där hon oljade de tyger som senare skulle sys till oljerockar.

Det var ett slitsamt arbete och för att situationen skulle fungera fick den då 11-åriga dottern Hildur hoppa av skolan för att i stället ta hand sina syskon och familjens hem. Hulda jobbade hårt men de långa dagarna med oljiga fingrar räckte ändå inte för att försörja familjen.

Samhället ställde dock upp och stöttade familjen, och i LysekilsPosten kunde man den 19 januari 1924 läsa följande: ”Vacker hjälpsamhet till änkan och hennes 5 minderåriga barn efter skepparen Henrik Efraimsson i Grundsund, som nyligen avled på lasarettet i Uddevalla, har insamlats ett belopp av ca 900kr” Hulda tog alltid emot gåvorna, men grät sig till sömns då hon skämdes över att vara så fattig. Hulda avled i juli 1969, 83 år gammal, och lämnade fem fantastiska barn efter sig, och ett minne om att livet ibland inte är en dans på rosor.

Huldas kamp påminner oss om att vara snälla mot alla de runtomkring oss som inte har det så lätt. Ta hand dina vänner, och även de som du inte känner