Mästersmed Pettersson

Werner Pettersson växte upp vid Repelia i Fiskebäckskil, där hans far Carl August hade en smedja.

Werners bröder Johan och Axel blev övermaskinister, och hans tre systrar Alfhild, Ester och Hilma blev i tur och ordning specialsömmerska, hemstickerska och konservfabriksarbetare. Även Werner hade planer. Han hade sökt och kommit in vid Tullverket, men pappa Carl August ville annat. Han ville att Werner skulle ta över smedjan, och så blev fallet.

Han fattade tycke för kokerskan Gerda på legendariska restaurangen Utsikten och blev bofast i Fiskebäckskil för resten av livet. I smedjan arbetare Werner som både smed och klockreparatör och han lärde sig med tiden allt han behövde veta för att tillverka verktyg, ledstänger och stuprör. I takt med att utvecklingen gick framåt fick Werner också lära sig allt om värmeledningar, motorer och plåtslageri för att bibehålla sin position som regionens bästa smed.

Werner var en erkänt duktig smed, även om han kanske inte alltid jobbade så snabbt. Ett exempel på detta var när Werner sade till en kund att dennes stuprör snart var färdiga. – Snart? Det var ju två år sedan jag beställde dem, svarade kunden. – Två år? Jaha, tänk vad tiden går! svarade Werner, som ofta tog saker och ting med en klackspark.

Werner Pettersson fick ett långt liv och gick bort 1973, 88 år gammal. Hur varmt minnet må vara av Werner, så ska vi nog vara glada att någon annan knackade plåten hit, annars är det inte säkert vi hade kunnat öppna i tid!